jan
27

Projekt ENTER

Dnešná digitálna doba si rozhodne prináša potrebu nových digitálnych zručností, zvlášť od mladších generácií. Až 65 % súčasných detí bude totiž v budúcnosti pracovať na pozíciách, ktoré zatiaľ vôbec neexistujú. Aj preto by sa malo s efektívnou výučbou začať už na základných školách.

Preto sme sa aj my zapojili do jedného zaujímavého projektu Nadácie PONTIS, ktorý odštartuje v tomto roku, keď sa žiaci vrátia do škôl.

Naučiť sa algoritmicky myslieť, to nie je len tak. A ako zmotivovať žiaka? V tomto smere môže výrazne pomôcť malé hardvérové zariadenie micro:bit, ktoré zábavnou formou učí deti programovať. Ide pritom o celosvetový digitálny program, s ktorým sa školám na Slovensku rozhodol pomôcť Slovak Telekom v rámci projektu ENTER.
Základom celého vzdelávacieho systému je hardvérové zariadenie v podobe malej hardvérovej dosky s názvom micro:bit, ktorá bola vyvinutá vo Veľkej Británii. Táto inovatívna platforma vzbudila veľkú vlnu záujmu po celom svete. Vďaka použitým komponentom ide v podstate o miniatúrny programovateľný počítač.

MB80-US Micro:bit: 1 card and 1 startup guide
Vývojová doska micro:bit je navrhnutá tak, aby deťom umožnila naučiť sa základy programovania hravým interaktívnym spôsobom. Prostredníctvom množstva rôznych rozšírení môže táto platforma navyše podporiť aj ich kreativitu, aby mohli vytvárať v podstate akékoľvek elektronické zariadenia.
Aby mohli deti svoje projekty priviesť k životu, môžu si prepojiť micro:bit cez USB s počítačom alebo s notebookom a nahrať si tak do neho svoje vytvorené programy.
Micro:bit sa dá používať aj na rôzne IoT aplikácie, ktoré automatizujú rôzne činnosti, napríklad zapínanie alebo vypínanie svetla. No deti sa pomocou platformy môžu zaoberať aj riešením spoločenských problémov.


Deti sa pritom so systémom dokážu rýchlo stotožniť a pre prvé kroky v digitálnom svete im postačia základné znalosti. So systémom sa pritom vedia veľmi rýchlo zohrať. 

Veríme, že aj naši žiaci sa s týmito programovateľnými sadami veľmi rýchlo zoznámia a naprogramujú tak svoje nápady aj pomocou micro:bit zariadenia.

zdroj: https://techpedia.ta3.com/technologie-pre-ludi/novinky/vzdelavanie/8365/inovativny-projekt-enter-cieli-na-digitalne-vzdelavanie-deti-na-slovensku

pop3 mini2

Silné stránky školy

1. ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM VZDELANIE PRE ŽIVOT zabezpečujúci kvalitný výchovno–vzdelávací proces obohatený o:
- pestré metódy a formy práce;
- moderné didaktické prostriedky a učebné materiály;
- vyučovanie pomocou portálu Class Server;
- doplnené voliteľné predmety: spoločenská výchova, mediálna výchova, dopravná výchova;
- cudzíe jazyky: anglický, nemecký;
- anglický jazyk od 2. ročníka
uskutočňovaný v:
- triedach postupne zariaďovaných  novým školským nábytkom a  IKT technikou;
- počítačových a multimediálnych učebniach;
- jazykových učebniach;
- dielňach;
- chemickej učebni;
- cvičnej kuchynke;
- školskej knižnici;
- na vlastnom detskom dopravnom ihrisku;
- dvoch telocvičniach a športových ihriskách;
2. V MIMOVYUČOVACOM ČASE
poskytuje výber záujmových aktivít v:
Centre voľného času podľa vlastného výchovného programu – POHYBOM KU ZDRAVIU združujúceho:
- volejbalový záujmový útvar;
- detský folklórny súbor Cifroško;
- tanečný súbor Varanovia;
ďalších  záujmových útvaroch:
- literárno - dramatické,
- počítačové,
- matematické,
- dopravné,
- športové,
- turistické.

3. REALIZÁCIA PROJEKTOV

4. Dvakrát ročne vydávaný ŠKOLSKÝ  ČASOPIS PRÍMA BIFĽOŠKO A BIFĽOŠKO

5. ŠKOLSKÝ KLUB DETÍ – v čase od:
06.30 - 08.00 hod.
11.40 – 17.30 hod.

6. AKTÍVNA SPOLUPRÁCA S RODIČMI A MESTSKÝMI INŠTITÚCIAMI