máj
02

Šikovné výtvarníčky z béčky

farebny tyzden miniInšpirácie a podnety sú nevyhnutné pri umeleckej tvorbe a o to väčší zážitok máme z diela, ktoré nesie v sebe aktuálny odkaz súvisiaci trebárs s ekológiou. O jeden zážitok sa postaralo mesto Vranov nad Topľou 26. apríla, kedy v sprievodnom EKO-programe pred budovou AOC boli slávnostne odovzdané ceny za najlepšie výtvarné práce žiakov z každej vranovskej základnej a materskej školy pri príležitosti vyvrcholenia osláv Dňa Zeme. Inšpiráciou tvorby žiakov bola nutnosť ochrany životného prostredia, no zároveň verejná výstava žiackych eko-prác na námestí upriamovala pozornosť okoloidúcich na danú problematiku.
Za Dvojku si z rúk primátora, vedúcej oddelenia školstva a vedúcej oddelenia ŽP prevzala odmenu Ema Gdovcová z IX. B. Udelená bola aj Cena primátora, ktorú získala v kategórii základné školy Vanda Klimešová z IX. B. Dievčatám k úspechu srdečne blahoželáme a za účasť ďakujeme všetkým našim žiakom, ktorých práce mala možnosť verejnosť vzhliadnuť v priestoroch pred AOC.

máj
02

Naši šachisti

rytierAko raz ktosi napísal: „Dobrá šachová skladba skrýva v sebe mnoho krás: osvieži, poučí, zaujme a niekedy až nadchne, podnieti samostatné myslenie a zjemní zmysel pre estetiku, je pôžitkom pre rozum, fantáziu a cit.
Centrum voľného času vo Vranove nad Topľou usporiadalo počas celého školského roka päť šachových turnajov. Za všetky turnaje sa počítali body a uskutočnilo sa celkové hodnotenie. Naša Dvojka mala v týchto turnajoch zástupcov a to súrodencov Klimešových.
V Žiackej šachovej lige 2023/2024 v kategórii dievčatá, získala krásne 3.miesto Lariska Klimešová žiačka 4. A triedy a v kategórii mladší žiaci Alexej Klimeš žiak I. A triedy, taktiež 3. miesto. Víťazom srdečne blahoželáme a tešíme sa spolu s nimi, že sa šach stal ich nádherným koníčkom.

máj
01

Ekotýždeň v ŠKD

Zem smileRozvinutá technická civilizácia priniesla človeku veľa výhod a nových možností, ale súčasne ho aj vzdialila od prírody. Človek si neraz svoju spolupatričnosť k prírode ani plne neuvedomuje. Zabúda, že musí rešpektovať prírodné zákony, ak nechce zničiť prostredie, v ktorom žije. Aby naša zelenomodrá planéta ostala v čo najlepšom stave môžeme jej v tom aktívne pomôcť. V duchu hesla: „Mysli globálne, konaj lokálne“ prebiehali počas Ekotýždňa aj všetky environmentálne aktivity v ŠKD. Deti sa premenili na šikovných separátorov a recyklátorov. Usilovne triedili odpad, hrali zábavné environhry, dávali odpadu novú šancu. Ďakovali stromom za čerstvý vzduch, sadili rastlinky, pozorovali hmyz, čistili studničku. Cieľom všetkých aktivít, do ktorých sa počas tohto týždňa deti zapojili bolo zvyšovať ich povedomie o vplyve nášho života a práce ľudí na životné prostredie a nechať ich uvažovať nad tým, aké zmeny môžu aj ony urobiť vo svojom každodennom živote s cieľom pomôcť našej planéte.

apr
30

Návšteva na Dvojke

tanecPočas nášho skvelého EKO týždňa Dvojky sa v Hornozemplínskej knižnici stretli žiaci 4. A, ktorí už tretí rok aktívne odoberajú časopis Enviráčik, s úspešnou spisovateľkou a riaditeľkou vydavateľstva DAXE Bratislava, pani Danušou Dragulovou-Faktorovou. Všetkých najprv voviedla do sveta literatúry, kníh a časopisov, predstavila svoju tvorbu a odpovedala na zvedavé otázky. Po zaujímavej besede pani spisovateľka navštívila naše EKO učebne - Miniarborétum, Dažďovú záhradu i Lesný chodník. Bola veľmi nadšená a my takisto. Už teraz sa tešíme na ďalšiu spoluprácu a sľúbené stretnutie.

apr
29

Zlatá nedeľa v Raslaviciach

cifrV nedeľu 28. apríla 2024 sa v Raslaviciach konalo krajské kolo celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky hudobného folklóru detí Vidiečanova Habovka. Našu školu a DFS Cifroško reprezentovala v kategórii sólo spev Dianka Krajčovičová a v kategórii spevácke skupiny Dievčenská spevácka skupina DFS Cifroško. V konkurencii najlepších spevákov Prešovského kraja sa nestratili, zaujali divákov i porotu. Dianka aj spevácka skupina si vyspievali zlaté pásmo s návrhom na postup do celoštátneho kola súťaže. Srdečne blahoželáme!
Dievčatá na súťaž pripravovala PaedDr. Jarmila Kolesárová a Mgr. Peter Šofranko.

apr
28

160. ročná Matica slovenská

gesperU mládeže prebúdzať, u dospelých rozvíjať a upevňovať slovenské vlastenectvo je hlavnou úlohou našej kultúrnej inštitúcie, Matice slovenskej (MS), so širokospektrálnou pôsobnosťou v každom kúte Slovenska. Práve v tomto týždni sa jedna z chodieb našej školy zmenila na „galériu“ venovanú 160. výročiu jej založenia. Cieľom výstavy bolo priblížiť výnimočnosť tejto najstaršej národnej, kultúrnej a vedeckej ustanovizne Slovákov založenej v roku 1863.
Okrem výstavy sme na Dvojke hostili predsedu MS, JUDr. Mariána Gešpera, ktorý našich deviatakov obohatil svojimi cennými vedomosťami a štúdiami o štúrovskej generácii a jej odkaze pre súčasnosť. Previedol nás dejinami, zaujímavými pikoškami o štúrovcoch, o ich výrazných osobnostných črtách na pozadí dobových fotografií. Ôsmaci si vypočuli prednášku o histórii a činnosti MS z úst riaditeľa členského ústredia MS v Martine, Mgr. Martina Hajníka.

apr
27

Slávik Slovenska 2024

slavik miniŠkolské kolo súťaže v speve ľudových piesní Slávik Slovenska je za nami. Vo štvrtok 25. 4. 2024 sa opäť po roku našou školou ozýval spev krásnych „slávičích“ hláskov. Svoj spevácky talent predviedli v dvoch súťažných piesňach mladší i starší speváci. Keďže ich výkony boli výborné, porota mala ťažkú prácu, aby vybrala tých najlepších. O víťazoch v jednotlivých kategóriách rozhodla takto:

apr
26

EKO-TÝŽDEŇ, 5. deň: Zem, ľudia vs. príroda

vcela miniKaždý z nás pozná prirovnanie usilovný ako včielka. Okrem iných aktivít bol posledný deň EKO týždňa na Dvojke venovaný hlavne tomuto malému, bzučivému hmyzu. Pásikavé robotnice opeľujú mnoho druhov plodín, ktoré sú potravou pre ľudí. Včielky odjakživa kraľujú zoznamu najdôležitejších živočíchov sveta a sú tmelom, ktorý drží prírodu pohromade. Mnoho zaujímavosti o ich živote sa žiaci dozvedeli na besede s pani vychovávateľkou Martinou Holpovou. Získali informácie o tom, ako si včielky v úli delia prácu, ako stavajú plasty, ako sa rozmnožujú, zbierajú nektár, produkujú med, strážia úľ, starajú o larvy, ..., Poznávali prácu včelárov, mali možnosť vidieť včelie produkty, ...ochutnali aj sladký medík.
Chráňme prírodu, ktorej súčasťou sú aj včielky, lebo bez ich opeľovania by bol ohrozený aj život človeka.

apr
25

EKO-TÝĎEŇ, 4. deň: ODPAD

robot miniAko tvoriť čo najmenej odpadu? Koľko odpadu je človek schopný za svoj život vytvoriť? Kde tento odpad končí a čo sa s ním deje? Koľko toho ešte naša planéta zvládne?
Aj takéto otázky si kládli žiaci počas štvrtého dňa EKO-TÝŽDŇA na Dvojke, ktorý bol venovaný problematike odpadu. Pripomenuli si, ako separujeme odpad, aké farby majú jednotlivé kontajnery a čo do nich patrí. Vyskúšali si, ako správne triediť odpad. Dozvedeli sa, ako sa odpad recykluje. V EKO-učebni v areáli školy zisťovali čas rozpadu jednotlivých predmetov a látok. A opäť strihali, lepili, kreslili, tvorili, čítali a riešili úlohy s ekologickou tematikou. Ale urobili niečo aj pre svoje okolie. Márne by ste dnes hľadali odpadky v okolí našej školy. Šikovné ruky našich detí sa postarali o to, aby sme žili v čistom prostredí a cítili sa tu dobre.

apr
25

Zem – pôda – voda

zladiera mini(Ekodeň šiestakov)
Pri príležitosti EKOtýždňa sa žiaci 6. ročníka so svojimi triednymi učiteľmi vybrali objavovať tajomné zákutia našej ZEME, kde VODA zohrala hlavnú rolu. Jaskyňa Zlá Diera nie je klasickou jaskyňou, pretože žiaci objavovali podzemie ako skutoční jaskyniari s prilbou na hlave, karbidkou alebo vlastnou baterkou. Tí najodvážnejší bádatelia prešli aj špeciálnou trasou cez veľmi úzke jaskynné priestory a nebáli sa ani netopierov, ktorí tu zimovali. V tento príjemný deň sme si vypočuli nielen zvuky prírody, ale aj tóny gitary od správcu jaskyne Rudolfa Košča. Ďakujeme!

pop3 mini2

Silné stránky školy

1. ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM VZDELANIE PRE ŽIVOT zabezpečujúci kvalitný výchovno–vzdelávací proces obohatený o:
- pestré metódy a formy práce;
- moderné didaktické prostriedky a učebné materiály;
- vyučovanie pomocou portálu Class Server;
- doplnené voliteľné predmety: spoločenská výchova, mediálna výchova, dopravná výchova;
- cudzíe jazyky: anglický, nemecký;
- anglický jazyk od 2. ročníka
uskutočňovaný v:
- triedach postupne zariaďovaných  novým školským nábytkom a  IKT technikou;
- počítačových a multimediálnych učebniach;
- jazykových učebniach;
- dielňach;
- chemickej učebni;
- cvičnej kuchynke;
- školskej knižnici;
- na vlastnom detskom dopravnom ihrisku;
- dvoch telocvičniach a športových ihriskách;
2. V MIMOVYUČOVACOM ČASE
poskytuje výber záujmových aktivít v:
Centre voľného času podľa vlastného výchovného programu – POHYBOM KU ZDRAVIU združujúceho:
- volejbalový záujmový útvar;
- detský folklórny súbor Cifroško;
- tanečný súbor Varanovia;
ďalších  záujmových útvaroch:
- literárno - dramatické,
- počítačové,
- matematické,
- dopravné,
- športové,
- turistické.

3. REALIZÁCIA PROJEKTOV

4. Dvakrát ročne vydávaný ŠKOLSKÝ  ČASOPIS PRÍMA BIFĽOŠKO A BIFĽOŠKO

5. ŠKOLSKÝ KLUB DETÍ – v čase od:
06.30 - 08.00 hod.
11.40 – 17.30 hod.

6. AKTÍVNA SPOLUPRÁCA S RODIČMI A MESTSKÝMI INŠTITÚCIAMI